Ana Sayfa » , , , » Bilgisayarınızı Hangi Parçalarla Hızlandırabilirsiniz?

Bilgisayarınızı Hangi Parçalarla Hızlandırabilirsiniz?

Yazar Gokmen on 17 Aralık 2015 Perşembe | 13:59

 Yavaşlayan bir bilgisayarın, kullanıcısı tarafında nasıl bir işkence olduğunu iyi biliyoruz ve sizler için bilgisayarınızı nasıl hızlandıracağınız konusunda bir derleme yaptık!

Bilgisayarınızı çok iyi, üstünden para kazanacak kadar profesyonel veyahut hiç anlamıyor olabilirsiniz. Minimal düzeyde kullanıcı dahi olsanız bazı zamanlar bilgisayarınızın bir yumruk darbesiyle Türk usülü kendine geleceğini hissedebilir ve belki de uygulayabilirsiniz. Her ne kadar teknik açıdan bir işe yaramasa da…
Böyle durumlarda, “satacağım artık bunu” deyip sinirli bir şekilde ikinci elcilere gidip de zarar etmenize göz yumamayız. İşte bu yazı dizimiz sizler ve bozulmaması gereken sinirleriniz için. Amaç, hızı yavaş diyerek aynı zamanda kasayı da farklılık olsun diye değiştirmek değil ise, size hangi parçaların değiştirildiğinde hız getireceğinden bahsedelim.

Ram Bellek

Hem kasalı(masaüstü) hem de dizüstü modellerde değiştirebileceğiniz donanım birimi Ram bellek. Kolayca sahip olabilir, uygun GB, MHz(çalışma frekansı) ve tipi yakalayarak iyi bir performans katabilirsiniz cihazınıza. 1600 MHz destekleyen bir anakartınız var ise 1333 kulanıyorsanız bile 1600 MHz almaya özen gösterin.
Her ikisi de 4 GB olan 1333 ve 1600 MHz Ram arasındaki performans farklı 1.45 kattır. Şayet kasalı bir bilgisayara Ram alıyorsanız, soğutuculu “Performance” Ram almanızı öneririz. Öte yandan lütfen unutmayalım; 2 slot veya 4 slot ise, 1/2 tane takmak yerine tüm slotları Ram kapasitelerini bölerek doldurun. Ram, bilgisayarınızın işlem performansını değil, iki işlem arasındaki süreyi kısaltarak performans gösterir.

Ekran Kartı

Masaüstü modellerde değişen fakat ne yazık ki dizüstü modellerinde değişmeyen bir OEM parçası olan ekran kartı, aslında bir Ram kadar önemli bir donanım. Sizin 2-3 tane monitörler kullanmanız, ağır oyunlar oynamanız veya video renderları almanıza gerek yok.
Gelişmiş ekran kartlarının içerisindeki ek Ram ve İşlemci birimi, gerçek işlemci ve ram donanımlarını meşgul etmemesini sağlıyor. Zaten oyun oynuyorsanız veya grafik işler yapıyorsanız, koşulsuz ilk olarak ekran kartınızı değiştirin! Yeni nesil oyunlarda Nvidia, çipsetinin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

HDD / SSD

Depolama birimi olarak nitelendirdiğimiz sürücüler, bilgisayarın genel olarak tüm performansını etkiler. Masaüstü veya dizüstü cihazınızda eğer harddisk kullanıyorsanız, geçen yıla kadar önerimiz 5400 RPM(disk dönüş hızı) yerine 7200 RPM bir harddisk tercih edin olurdu. Fakat şuan tek bir öneride bulunacağız, SSD(Solid State Disk) yani katı hal sürücüsü.
SSD denilen ve aynı harddisk görevindeki yeni nesil depolama donanımı, aynı Ram kapasitesine sahip ve biri Intel i3 diğeri ise Intel i7 işlemci karşılaştırmasında kazananın Intel i3 işlemcili bilgisayar olmasını sağladı. İşin teknik kısmı biraz uzun, birinde disk var mekanik ve dönereke yazıp okuyor diğeri ise flash bellek mantığı, tamamen elektronik.
Eğer enerji tasarrufu etmek, bilgisayarınızın hızını bir anda 3 katın üzerine çıkarmak istiyorsanız ilk olarak Ram’den veya işlemciden değil, destekliyorsa cihazınız SSD’den başlayın. Bir de bakmışsınız, bilgisayarınız uçuyor…

İşlemci

Tıpkı ekran kartında olduğu gibi yalnızca masaüstü modellerinde değiştirilebilen işlemci donanımı, aslında bilgisayarın patronu. İşçileri yani Ram belleği nasıl kullanıp, iyi bir iş vereceğini iyi bilen, işleri sıraya dizen, işe nereden başlayıp, ne kadar sürede yapabileceğini iyi hesaplayan deneyimli bir patron.
Eğer sizin işletmenizde(bilgisayarınızda) bu özelliklere sahip patron yoksa, dizüstü modellerine sahipseniz model veya masaüstü modeline sahipseniz işlemciyi yükseltebilirsiniz. İşlemci, program veya oyunların hızlı açılmasını, işlemlerin işlem anında çok hızlı gerçekleşmesinde etkili olur. Şayet program veya oyunu açarken donmalar yaşıyorsanız, harddiskinizi değiştirebilir veya bir SSD edinebilirsiniz. (Bkz. Madde 3.)

Yazılım

Gelelim bilgisayarımızın veya Mac’imizin en önemli kısmına. Bilgisayarınızda kırık yazılımlar kullanmıyorsanız ya da sadece eski versiyonlarda çalışan yönetim programları kullanmıyorsanız, işletim sistemini lisanslı olarak güncel tutmanızda fayda var. Her yeni nesil işlemci ne kadar işlem basamakları ve algoritma hesaplarında daha yetenekli ise, işletim sistemi tarafından işlemciye gönderilen işlem sırası da o kadar önemli.
Mac modellerinde ise bu durum biraz daha farklı. iPhone gibi yani, alır ve kullanırsınız. yükseltmek her modelinde mümkün olmadığı gibi performans olarak da MacOS size bu gereksinimi göstermeyecektir. Son hatırlatmamızı da yapalım; Windows XP’nin desteği 2 yıl önce kesildi, Windows 7 için de 1 ay kaldı. Artık şu sürümleri kullanmayın. Halen sorular geliyor XP’de 0x0005623 hatası ne diye…


Alıntıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sizde Bilgisayar ve Bilişim konusunda merak ettiğiniz soruları gönderebilirsiniz.

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2023. Gokmennet - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..