Ana Sayfa » , , , , , , , » Çalıntı Laptop Nasıl Bulunur?

Çalıntı Laptop Nasıl Bulunur?

Yazar Gokmen on 3 Aralık 2012 Pazartesi | 15:45

Hırsızların yükte hafif pahada ağır olduğu için tercih ettikleri laptopların bulunma ihtimali var mıdır? İnternet üzerinde yada toplumda şehir efsanesi olarak dolaşan MAC adresinden bilgisayarı tespit etme durumu var. Peki MAC adresinden bilgisayar gerçekten tespit edilebilir mi?
Biliyorum bunu okuyan bir çok kişi cevabımı duyunca üzülecek ama malesef MAC adresinden bilgisayar bulunmuyor. TTNET gibi internet servis sağlayıcıları log kaydı olarak sadece İP adreslerini tutar. MAC adreslerini tutmaz en azından tutmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla İP adresiyle MAC adresini eşleştirmiyor. Bu nedenle MAC adresiyle herhangi bir yere varamazsınız. Günümüzde MAC adreslerinin kolayca değiştirilebildiğini de göz önüne alırsak zaten bu yöntemin işe yaramayacağını görebiliriz. 

Ama kullanılabilecek bir kaç yöntem yok değil;
Mesela bilgisayarınızın teknik servisine gerekli evraklarla birlikte bilgisayarınızın marka model seri no gibi özelliklerini gönderebilirsiniz. Hırsız eğer başka birini satmışsa bilgisayarı o da bir arızadan dolayı servise gönderirse servis bunun çalıntı olduğunu tespit edip gerekli yerlere bilgi verecektir. Biliyorum bu yöntem belki milyonda bir olabilecek bir yöntem ama denemeye değebilir.

Bir diğer yöntemi de kendim bulmuştum aslında basit bir yöntem ama işe yarayabilir hiç yoktan iyidir ama bu yöntemi bilgisayarınız çalınmadan önce yapmalısınız. Bir tane MSN hesabı açıyorsunuz kullanmadığınız ve kullanmayacağınız çakma bir hesap olmasını tavsiye ederim. Bilgisayarınızdaki giriş şifresini kaldırın. Windows Live Messenger programını bilgisayarınız açılınca otomatik açılacak şekilde ayarlayın. Bu önlemi aldıktan sonra bilgisayarınız çalındı diyelim hırsız illaki açmaya çalışacaktır önce bilgisayarı. İşte hırsız bilgisayarı açtığında MSN hesabınızda otomatik açılacaktır. Sizde bilgisayarınızın çalındığını Asayiş Şubeye ve MSN hesabınızın çalındığını Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne giderek şikayette bulunacaksınız. Bilişim suçları MSN hesabınızın nerelerde açıldığı tespit etmek için İP tespitinde bulunacaklar. Hangi adreslerde açıldıysa MSN adresiniz bilgisayarınız o adreslerden birindedir. Bunu da polise söylediğinizde hırsızı yakalama ihtimaliniz daha yüksektir diye düşünüyorum. 
Bu tarz yer belirten programlar elbette var cep telefonunda olduğu gibi ama ücretsiz olanı var mı bilmiyorum araştırmadım ama isteyen o programları da kullanabilir.

Yani ne yaparsanız yapın bilgisayarınız çalınmadan önlem almadıysanız bulunması milyonda bir ihtimal. Yada polis hırsızlık şebekesine operasyon düzenler ve sizin bilgisayarınız o adreslerden birinden çıkarsa ancak öyle bulunabilir. Şuan için malesef başka yöntem bulunmamakta.



1 yorum:

  1. çok kapsamlı bir açıklama olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil

Sizde Bilgisayar ve Bilişim konusunda merak ettiğiniz soruları gönderebilirsiniz.

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2023. Gokmennet - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..