Ana Sayfa » , , , » Autorun Virüslerinden Korunmak

Autorun Virüslerinden Korunmak

Yazar Gokmen on 20 Mayıs 2012 Pazar | 16:07



Son dönemlerde özellikle windows'un bize kazandırdığı basit alışkanlıklar sayesinde virüslere açık hale geliyoruz. Windows hayatımızı kolaylaştırmak maksatlı autorun.inf diye bir dosya icat etti. Ama bunu bir güvenlik açığı haline getiren o kadar çok kişi oldu ki neredeyse sokaktaki çocuklar bile bunu kullanmaya başladı desek yalan olmaz herhalde. Arkadaşlarımın bir çoğunun bu inf dosyasından kaynaklı virüslere maruz kalması üzerine bu konuda makale yazmaya karar verdim.



Autorun.inf nedir?

Bu küçük dosya bilgisayarınıza cd, usb vb. aygıtlar taktığınızda aygıtı otomatik çalıştırmaya yarayan bir inf dosyasıdır.Mesela bir video cd yaptınız bunu bilgisayara takar takmaz çalışması için bir autorun.inf dosyası yazarak gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek verecek olursak;


[autorun]
shellexecute=video.mpg
icon=simge.ico

bu kodu yazdığımızda usb den veya hazırladığımız bir cd içerisinde video.mpg isimli dosya çalışır. Hatta aygıtımıza simgede oluşturabilirsiniz. simge.ico yazan yere hazırladığınız ikonuda kullanabilirsiniz. 

İşte kötü niyetli kişiler bunu fırsata dönüştürebiliyorlar.Sizin video.mpg yazdığınız yere kendi yazdıkları virüs dosyasını yazıyorlar böylece siz usb belleğinizi bilgisayara takar takmaz prog aktif hale geliyor. Bu şekilde bat vb uzantılı komutlarda yazabilirler. Mesela C ve D sürücünüzü paylaşıma da açabilirler.

Öncelikle bu tarz virüslerden nasıl korunabilirsiniz bunu anlatmaya çalışacağım sizlere;

  • Öncelikle, güvenlik bir çalışma tarzıdır. Alışkanlıklarınızı değiştirin.
     Mesela dosyaları açmak için Bilgisayarım simgesine çift tıklıyor, sonra da oradan USB sürücüsünün ismine çift tıklıyorsanız; Autorun virüsü harekete geçer. Vazgeçin bu alışkanlığınızdan. XP kullanıyorsanız, Bilgisayarım penceresine girince üstten Klasörler yazan yere tıklayın ve solda açılan ağaçtan USB sürücüsünün ismine tıklayın. Win7 kullanıyorsanız bu ağaç zaten gelecektir.
  • Bilgisayarınızda ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs muhakkak kurulu ve güncel olsun.
     Yalnız, önemli olan antivirüs olması değil, güncel olmasıdır. Her ay ortalama 60 yeni virüs çıkıyor. Eski tarihli bir program sizi korumaz. Antivirüs programınızı Internet'ten ya da başka yollarla sürekli güncelleyin.
  • Windows'un gizli dosyaları ve sistem dosyalarını görüntülemesini sağlayın.
    Normalde bu dosyalar güvenlik sebebiyle görüntülenmez. Ama neredeyse tüm virüsler kendilerini saklamak için gizli ya da sistem dosyası özelliğini kullanıyor. Klasör seçenekleri penceresini açın. (XP'de Bilgisayarım-Araçlar menüsünden, Vista ve 7'de Denetim Masası-Klasik Görünüm seçerek) Görünüm sekmesine gelin. Gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyin. Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle seçeneğinin işaretini kaldırın.


  • Bilgisayarınızdaki disk sürücülerinin otomatik çalışma özelliğini kapatın.
     Böylece virüslerin kendiliğinden çalışmasını engellemiş olacaksınız. 
  • Bir USB bellek taktığınızda içindeki dosyalara (ilk anlattığımız yöntemle) bakıp autorun.inf dosyasını ve eğer biliyorsanız virüs dosyalarını silin.
Aynı pencerede Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğinin işaretini kaldırırsanız, resim.jpg.exe tarzı virüslere karşı da bir koruma sağlamış olursunuz.



      Unutmayın günümüzde virüslerin büyük çoğunluğu USB bellekler yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle güvenmediğiniz bilmediğiniz bilgisayarına takmayınız. Ve 3. kişilerin USB belleğini bilgisayarınıza takmamaya özen gösterin. Bu konu ile ilgili sormak istediklerinizi yorum kısmından bana iletebilirsiniz. Hepinize virüssüz günler dilerim...

0 yorum:

Yorum Gönder

Sizde Bilgisayar ve Bilişim konusunda merak ettiğiniz soruları gönderebilirsiniz.

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2023. Gokmennet - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..